neděle 12. května 2013

Zeleninové rizoto - letní

bez laktózy , veganské


Snažím se do našeho jídelníčku dostat co nejvíce bezmasých, zeleninových jídel. Do vegetariána mám daleko, nicméně souhalsím s názory, že maso je v našich časech a zeměpisných šířkách velmi nadužívané a není na tom nic přirozeného ani zdravého.  Moc zajímavý článek o tom mají na svém webu třeba rybičky. (Zároveň jsem extrémista, který odmítá sojové výrobky, tak to pak mam se sebou těžký ;-))

Česká rizota z trouby nám doma moc chutnají. Italské mazlavé risotto manželovi nejede a já teď půlku suruvin bohužel nesmím (máslo, víno, sýr), takže zůstaneme na české půdě. ;-) Pro tentotokrát tedy vynecháme masa a houby a uděláme si zeleninové rizoto s letní zeleninou, která se pomalu ale jistě začíná oběvovat a hlavně chutnat!


Suroviny:


 (na 4 porce)

1 mrkev
2 řapíky celeru
3 střední rajčata
1 cuketa
150 g rýže
300 ml vývaru
sůl
koření dle chuti (u mě pažitka a bazalka)




Postup:


Troubu si rozpálíme na 180 C. Zeleninu očistíme. Mrkev a celer nakrájíme nadrobno, cuketu na čtvrtměsíčky a rajčata na větší kusy. Na malém množství vody při vyšší teplotě podusíme mrkev a celer. Osolíme a přidáme koření. Se solí opatrně. Jídlo osolí vývar, kterým směs nakonec zalijeme.

Když začou mrkev a celer měknout přidáme rajčata. V případě problémů se slinvkou  a žlučníkem, rajčata oloupeme a vyndáme semínka. Stáhneme teplotu a ještě chvíli dusíme dokud rajčata trochu nezavadnou. Vypneme plotýnku vmícháme na kousky nakrájnou cuketu. Zeleninu si samozřejmě upravte podle své chuti, poku Vám nechutná celer, nebo jiná zelenina tak ji nahraďte dle libosti. Skvělé budou třeba zelené fazolky, hrášek, kukuřice, brokolice atd. :-)

Nakonec přidáme 150 g rýže propláchnuté pod studenou vodou a 300 ml vývaru. Ano, já jsem použila masový vývar, respektive sosík vytekly z domácí šunky a dolitý vodou. Zapřísáhlý vegetariání samozřejmě mohou použít zelenínový vývar, nebo jen vodu.

Vše dobře promícháme, přiklopíme poklicí a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 C na 25 - 30 minut. Neděste se toho, že směs je samá zelenina a rýže takřka není vidět. Varem rýže až ztrojnásobí svůj objem a ve výsledeném jídle jí bude dost. 









 Výsledné rizoto vzhledem k té spoustě zeleniny rozhodně není vyschlé. (Jak si možná pamatujete ze školní jídelny). Ale krásně šťavnaté a plné chuti. Vstupní suroviny si samozřejmě můžete upravit dle svých preferencí. Vzhledem k nízké kalorické hodnotě a absenci bílkovin, doporučuji zasypat strouhaným sýrem (pokud vám to zdravotní stav dovoluje) a / nebo přidat uvařené, nebo konzervované fazole, myslím že by to s nimi bylo supr. Já bohužel ani jedno nemůžu, takže bílkoviny doladím při dalším jídle ;-).




Nutriční hodnoty:


Jedna porce: 725 kJ, bílkoviny: 0 g, tuky: 0,5  g , sacharidy: 36,3 g.

Žádné komentáře:

Okomentovat