neděle 2. června 2013

Bramborové placky se sezamem

bez laktózy , vegetariánské


Bramborové placky mě chuťově nadchly. Dají se jíst na slano jako příloha i na sladko s marmeládou. Zkusila jsem je opéct na suché pánvi i upéct v troubě a obě varianty byly výborné. Bramborové placky, nebo-li lokše jsou tradiční příloha k svatomartinské huse.  Základní předpis vychází z poměru jeden díl mouky na tři díly brambor. Recept na klasické placky najdete například na strákách Apetitu, nebo u Šárky.




Já jsem se rozhodla obohatit je o slunečnicová a sezamová semínka. Protože jsem zcela vyřadila mléčné výrobky, hledám náhradní, rostliné zdroje vápníků. Jední z rekordmanů v rostliné říši je právě sezam. Bohužel mi po plackách bylo dost zle, takže nemohu v této podobě (včetně semínek) doporučit slinivkářům. :-( Vzhledem k tomu, že bramborové těsto v podobě noků, nebo knedlíků snáším bez problémů, padlo podezření právě na sezam. Možná kdybych ho rozmixovala na pastu, tak by to šlo, ale momentálně nemám chuť to zkoušet. ;-) Někdy v budoucnu, až mi otrne určitě vyzkouším ještě obyčejné placky bez semínek. Nyní mám ale ještě v živé paměti třídenní dietu na mrkvovo-vločkové polévce, která po plackách následovala.

Pokud Vás slinivka ani žlučník netrápí, mohu vřele doporučit.


Suroviny: 

(na 8 placek)

300 g brambor
100 g špaldové hladké mouky
1 žloutek
2 lžíce sezamových semínek (slinvkáři radši vynechají)
1 lžíce slunečnicových semínek (slinivkáři radši vynechají)



Postup: 

 Brambory ve slupce uvaříme do měka a necháme je zcela vystydnout. Klidně je můžeme uvařit i den předem a nechat do druhého dne v lednici. Vychladné brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Trochu osolíme, zasypeme moukou a semínky. Do hromady uděláme důle do kterého vyklopíme žloutek.

Zaděláme měké vláčné těsto a připravíme si váleček, vál a spoustuuuu mouky. Těsto rodělíme na osm dílů a každý s pomocí mouky vyválíme na placky, tenké asi 5 mm. 

Placky buďto nasucho opečeme z obou stran na rozpálené teflonové pánvi, nebo vrzneme do trouby vyhřáté na 180 C. Na pánvi dáváme pozor, aby se placky nepřipálily, ale naskákaly jen tmavě hnědé puchýřky. Na každé straně stačí cca 3 minuty, ale to se liší podle vařiče i pánve, takže nezbývá než nad tím stát a kontrolovat. Placky z pánve jsou měké a dají se rolovat jako palačinky.

V troubě jsem placky pekla cca 10 minut z každé strany. Výsledek byly křupavé placky, připomínající spíše krekry. :-)


 Příparava placek:











Placky pečené v troubě:


  



Placky pečené na pánvi: 






 

 



Placky jsme měli jako přílohu k pečenému kaprovi a druhý den ještě k snídani s marmeládou. Placky opečné na pánvi byli měké a skvěle by se doplňovali s různými omáčkami a pečenými masy. Výborné byly k snídani namazané marmeládou. Placky z trouby se sice nehodí na "vytírání" omáčky, ani potírání marmeládou, ale hezky křupou a chutnají skvěle sami o sobě, nebo jako příkus k polévce. 





Jedna placka: 445 kJ, bílkoviny: 3,5 g, tuky: 2,5 g , sacharidy: 16,8 g


Žádné komentáře:

Okomentovat