pondělí 17. června 2013

Kořeněný koláč z posledních jablek

bez laktózy , vegetariánské


Jablka jsou teď můj nejvěrnější společník, protože kvůli problémům se slinivkou, jsem byla celé jaro odkázaná jen na ně. Už se moc těším na vyzrálé meruňky, broskve a švestky, které snad budu moci jíst taky, ale na jablka jen tak nezanevřu. ;-)

Tentokrát jablka servíruji ve formě koláče a ne ledajakého. Koláč stojí na stabilním základu z ovesným vloček a špaldové mouky. Je odlehčený nakyslou náplní z jablek a na vrchu se božsky roztéka slaďonkým krém provoněným , skořií a kardamonem. Celý koláč pak prostupuje vůně medu, který je v základu, náplni i polevě. ;-) Koláč je založený na receptu z Apetitu, takže tady se můžete podívat na orginál. Já jsem si však recept upravila k obrazu svému a ještě trochu odlehčila kvůli slinivce.




Jablka jsme dostali od manželových rodičů a jsou to pocitvá domácí jablíčka ze zahrádky. Je pro mě neuvěřitelné, že po zimě strávené ve sklepě jsou pořád sladká a šťavnatá. V případě jablek, zase jednou ukazuje příroda svou genialitu, protože vydrží uskladněná celou zimu a poslední podzimní jablka dojídáme těsně před tím, než začnou dozrávat ranná letní jablíčka a další spusty letního ovoce. Díky jablkům a hruškám můžeme mít  v našich zeměpisných šířkách ovoce celý rok, i bez pomerančů a banánů z druhé strany světa. Prostě dokonale vymyšleno. ;-)




Suroviny:

(1 koláč, 16 dílků)

Korpus:

250 g ovesných vloček
50 g celozrné špaldové mouky
špetka soli
100 g medu
100 ml rostliného oleje

Jablečná náplň:

600 g jablek (váha po oloupání a očištění)
3 lžíce medu (máme domácí od tchána ;-))
citronová šťáva

 Pudingová poleva:

500 ml rostliného mléka (já jsem použila ovesné mléko OATLY, pokud Vám to zdraví dovolí, můžete samozřejmě nahradit kravským)
3 lžíce medu
1 lžíce surového třitinového cukru
1 vanilkový puding (ideálně bez barviv a další chemie např. vanilkový od české firmy AMYLON)
0,5 lžičky kardamonu
0,5 lžičky skořice


Postup:

Korpus:

Nejprve si na suché pánvi opražíme 250 g ovesných vloček. Když se vločky rozvoní a začínají tmavnout, odstavíme je a necháme vychladnout. Zchladlé vločky rozmichujeme (nebo rozemeleme) najemno a smísíme se špaldovou moukou a špetkou soli.

V druhé misce rozmícháme med a rostliný olej. Pokud je med zcukernatělý (což správný med bude) nejprve ho rozehřejeme. Vzhledem k tomu, že koláč budeme stejně péct na vysokou teplotu, použila jsem mikrovlnku. Směs z medu a oleje vlejeme k mouce a vypracujeme měké trochu drolivé těsto. Konzistence je podobná sušenkovému základu pod cheesecake.

Těsto necháme cca 10 minut odpočinout a poté ho vtlačíme do kulaté koláčové formy. Já jsem alespoň na dno radši dala pečící papír i když to původní recept neuvádí. Nerada bych těsto od formy odštěpovala majzlíkem, jak už se mi v minulosti stalo... Takto připravený korpus dáme péci na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 C. Když je korpus upečný, voňavý a hnědy, vyndáme ho z trouby a necháme vystydnout.

 

Jablečná náplň:

Oloupaná a vypeckovaná jablka nakrájíme na větší kostky a promícháme se šťávou z citronu (přiměřeně jen tak stříknout). Jablka přesuneme do hrnce, přidáme med, přiklopíme a pomolu dusíme pod pokličkou do změknutí. V původním receptu, měla jablka zůstat pevná, já z nich mám skoro pyré, ale nijak to nevadilo. ;-)



 Pudingová poleva:

Zatímco chladne korpus a dusí se jablka, připravíme si polevu. Větší část z 500 ml ovesného mléka nalijeme do kastrůlku. Přidáme tři lžíce medu a lžíci třtinového cukru a pomalu zahříváme. Ve zbylém mléce rozmícháme pudigový práše. Když se směs na plotýnce začne vařit,  přilijeme rozmíchaný prášek a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Na závěr přidáme koření. Kardamon a skořici přidávejte radši po kouskách a průběžně ochutnávejte, zda Vám kořeněná chuť vyhovuje. Ovesné mléko má takřka šedou barvu. Bio pudignový prášek je bez umělých barviv a aromat, zato s přírodní vanilkou. Ve výsledku by byl puding šedo-bílý s hnědými tečkami, což mi přišlo trochu nevábné. Díky hnědému cukru a přidanému koření má puding příjemnou kapučínově hnědou barvu.



Na závěr koláč už jen zkompletujeme. Na vychladlý korpus rozprostřeme jablka a zalijeme teplým pudingem. Chladíme do druhého dne. Koláč je opravdu výborný. Sladká kořeněná poleva a sladkokyselá jablka spolu nádherně ladí. Trochu problematická je konzistence korpusu, který je proti měké náplni hodně tvrdý, ale myslím, že do zítřka ještě zvlhne a trochu změkne.

Pozor rozhodně to není nějaký dietní extra zdravý močník. Je v něm spousta cukru a také dost tuku. Je to opravdu spíše nedělní dezetr na pohlazení duše. V budoucnu ho určitě zkusím i s javorovým sirupem, jak je v původní receptuře.











Nutriční hodnoty:

Celý koláč: 13062 kJ, Bílkoviny (g): 42, Tuky (g): 134, Sacharidy (g): 438 
Jeden dílek (1/16 koláče, cca 3 cm): 816 kJ, Bílkoviny (g): 2.6, Tuky (g): 8.4, Sacharidy (g): 27.4

 


Žádné komentáře:

Okomentovat