pátek 12. července 2013

Banánové muffiny (co nikdy nezklamou)

bez laktózy , vegetariánské

 Tyhle banánové muffiny miluju. Recept je z mého oblíbeného blogu drobečky. Pokud drobečky neznáte, určitě se na ně podívejte! Najdete tu spustu úžasných receptů na zdravá jídla. Vše co jsem z drobečků vyzkoušela, bylo výborné.  Recept na banánové muffiny jsem objevila ještě v době mléčné a pekla je s jogurtem a máslem, jak je uvedeno v původní receptuře. Mohu tedy vřele doporučit i tuto variantu. Muffiny ovšem nazklamaly, ani v bezmléčné podobě a když jsem je poprvé vyklopila a zjistila, že jsou pořád dobré, skoro bych slzu uronila. ;-) Jsou vláčné, měké a tak akorát sladké. Úžasně voní a chutnají po banánech a dají se jednoduše obměňovat podle chuti strávníků.

  

Suroviny: 

(12 velkých muffinů)

2 šálky mouky - 1 šálek celozrnné, 1 šálek hladké
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 šálku cukru + 1 sáček vanilkového cukru
hrst rozinek (můžete přidat jakékoliv oblíbené sušené ovoce, ořechy, čokoládu...)
  
3 zralé banány
2 vejce 
100 ml rostliného mléka (10 g sušeného rýžového mléka Zajíc a 100 ml horké vody)
40 g  rostliného oleje
1 lžičku vanilkového extraktu
citronová šťáva (abychom nahradili kyselost jogurtu)





Postup:

Troubu předehřejeme na 180° C. Připravíme si rostliné mléko. Ve vroucí vodě rozpustíme sušené rýžové mléko a necháme trochu vystydnout, aby se nám nesrazila vajíčka. V jedné míse smícháme všechny suché přísady (mouky, sodu, sůl, cukr a rozinky). Ve druhé míse rozmačkáme tři zralé banány vidličkou na kaši. Nemusí to být úplně dokonalé pyré, kusy banánů jsou v muffinech moc dobré. K banánům rozklepneme celá vejce a dobře rozmícháme vidličkou. Poté vmícháme ještě rostliné mléko, rostliný olej, vanilkový extract a citronovou šťávu. Dobře promícháme.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Zlehka spojíme suchou a mokrou směs. Promícháme lehkou rukou, jen tak aby se suroviny spojily, pokud bychom promíchaly moc, byly by muffiny tvrdé a hutné. Muffiny rovnoměrně rozdělíme do muffinové formy a případně dozdobíme / dochutíme. Já manželovi přidávám doprostřed kostičku mléčné čokolády a vrch čokoládové muffiny "označím oříškem".

Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C 30-35 minut dokud muffiny nezezlátnou.







 

 






Muffiny jsem dělala už mockrát a pokaždé se povedly. Těsta je akorát na 12 muffinů. Muffiny vždycky krásně  vyběhnou  a udělají pěknou kulatou čepici, takže jsou ideální podklad i pro cupcakes. Použila jsem je, když jsem dělala své první a jediné cupcakes. Jednalo se o novorozeninové cupcakes pro mou čerstvě narozenou neteř Violku, respektive pro její maminku. A opět nezklamaly. :-)




Nutriční hodnoty:

Jeden muffin: 888 kJ, Bílkoviny (g): 4.4, Tuky (g): 4.9, Sacharidy (g): 37.1






Žádné komentáře:

Okomentovat