sobota 20. července 2013

Borůvkový koláč s drobenkou

bez laktózy , vegetariánské


Borůvkové nebe v nejmodřejší podobě. Koláč zmizel během jediného dne! Doboručuji všemi deset. Koláč je samozřejmě zcela bez laktózy. Recept je ze stránek dobrutky.eu a v originále jde o Meruňkový koláč s drobenkou. Koláč jsem poprvé objevila loni a do té doby jsem ho zkoušela s meruňkami, švestkami, borůvkami i rebarborou a pokaždé výborný! Pokud můžete jíst kynuté těsto, určitě ze stránek dobrutky.eu, vyzkoušejte Jihočeský borůvkový koláč.







Suroviny:

(menší pekáček, 12 porcí)

Těsto

160 g polohrubé mouky (já dala půl polohrubé bílé pšeničné a půl hrubé špaldové)
60 g cukru krupice
50 g rostliného rostliného tuku (Já použila Alsan, který nemá typicky herovo-florovy ocásek)
1 vejce
120 ml rostliného "mléka" (Tentokrát jsem měla v lednici hotové Mandlové mléko, ale můžete použít jakékoliv jiné rostliné mléko, nebo 12 g sušeného rostliného mléka rozmíchaného ve 120 ml teplé vody)
půl prášku do pečiva (7 g)
500 g ovoce (v tomto případě borůvek ;-))


Drobenka

50 g hrubé mouky
50 g cukru (z toho 10 g vanilkový cukr)
40 g rostliného tuku (u mě opět Alsan)







Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si pekáček a drobenku, abysme po přípravě těsta mohly rovnou začít vrstvit a nic už nás nezdržovalo. Pekáček vyložíme pečícím papírem, nebo vytřeme tukem a vysypeme hrubou mouku. Na drobenku prohněteme rukama tuk, mouku a cukr  do požadované konzistence. V případě, že je drobenka moc sypká, přidáme tuk, pokud je naopak příliš mazlavé, přisypeme trochu mouky a cukru. Drobenku můžeme ještě vylepšit a přidat například krájené, nebo strouhané ořechy, nebo koření. Já ji nechala jednoduchou, aby vynikly hlavně borůvky.


Nyní si připravíme těsto. Vejce smícháme z cukrem, poté přidáme povolený rostliný tuk a metlou vyšleháme světlý krém. Přisypeme mouky s prášekem do pečiva a vlijeme mléko. Šleháme dokud nevznikne hladké, hustší, lité těsto.




 


Do připraveného pekáčku vlyjeme těsto a rozetřeme ho k okrajům. Na něj naklademe borůvky, ve vrstvě aspoň 2 cm (Meruňky a švestky, klademe těsně vedle sebe, řeznou stranou nahoru). Pokud se zdá ovoce kyselé, můžeme poprášit trochou cukru krupice, ale drobenka ovoce také ještě přisladí. Navrch rovnoměrně rozprostřeme drobenku. Takto připravený koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 35 až 45 minut, dokud koláč nezpevní a drobenka nezezlátne. 







Hotový koláč po vychladnutí rokrájíme na 12 dílů a pak už jen slastně mručíme a barvíme se prsty a zuby do fialova. ;-)












Nutriční hodnoty: 

Celý koláč: 9289 kJ Bílkoviny (g): 39, Tuky (g): 75, Sacharidy (g): 342 SAFA (g): 35
1 dílek: 774 kJ, Bílkoviny (g): 3.3, Tuky (g): 6.3, Sacharidy (g): 28.5 SAFA (g): 2.9


Žádné komentáře:

Okomentovat