úterý 9. července 2013

Mléčná rýže (bez laktózy)

bez laktózy ,veganské


Od té doby co jsem z jídelčníku vyřadila mléko a veškeré mléčné výrobky je mi mnohem líp, takže mě absence sýrů, smetany  atd. trápí mnohem méně než si okolí myslí. Část surovin se dá nahradit (rostliná mléka a smetany) a část prostě musím oželet (máslo, sýr). Nemám problém uvařit si oběd nebo večeři v souladu s bez laktozovou i slinivkovou dietou. Snídani většinou řeším nějakou kaší, nebo domácí pečenou buchtou, ale co mi dělá opravdu potíže jsou svačiny. No přiznejte se, co většinou svačíte? A co byste svačily kdybyste museli vyřadit mléčné výrobky? Mě z toho zbyl hlavně chleba se šunkou, s marmeládou nebo suchý chleba... A tak jsem se rozhodla zaměřit na bezmléčné svačinky.


Jako první jsem vyzkoušela mléčnou rýži samozřejmě bez mléka. ;-) Definitvně rozhodlo sledování Jamiho pořadu Jami vaří doma, kde od 9. minuty najdete recept na mléčnou rýži s domácím jahodovým džemem. Recept na džem najdete v dalším příspěvku. ;-) Mléčnou rýži je možné kombinovat s obrovským množstvím surovin. Dá se jíst teplá i studená a je sladká, hebká a voňavá.



Suroviny

(6 porcí)

250 g kulatozrné rýže arborio, nebo jiné vhodné na risotto
1200 ml mléka (tj. 120 g sušeného rostlinného mléka + 1200 ml vody)
4 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí vanilkový cukru)




Trocha teorie k surovinám


Mléko: Můžete použít kravské i rostlinné mléko. Kravské mléko rozhodně doporučuji čerstvé. Pokud jde o rostlinná mléka nechám zcela na Vaší chuti, neboť výběr je obrovský. Čerstvá rostlinná mléka (v krabici) teprve testuji, ale u sušených už jsem si svého favorita našla. :-) Do sladkých receptů mi nejvíce chutná Rýžový nápoj Zajíc. Jeho chuť se nejvíce blíží kravskému mléku a navíc má smetanovo-vanilkovou vůni. Složení samozřejmě není ideální, ale v jídelníčku jinak skoro žádné hotové potraviny nemám, tak se to tím snad trochu vyrovná. Část mléka můžete nahradit i jinou tekutinou, pokud si chcete udělat jinou příchť (např kávou, kakaem, kokosovým mlékem...)

Rýže: Na mléčnou rýži je ideální použít rýži arborio, nebo jinou kulatozrnou rýži. Tento druh rýže totiž obsahuje velké množství škrobů, kteřé se během vaření uvolní do mléka a zajistí krémovou konzistenci. Zároveň je po uvaření krásně měká a mazlavá, což do mléčné rýže přesně potřebujeme.

Vanilkový cukr: Prosím vykašlete se na kupovaný vanilkový vanilinový cukr. Kupujete předražený navoněný cukr, který nemá s vanilkou vůbec nic společného. Místo toho si radši pořiďte jeden vanilkový lusk a podle návodu z HOME MADE CZ  si udělejte zásobu domácího vanilkového cukru. Vanilkový lusk na stránkách Essential.cz pořídíte za 25 Kč! Možnost osobního převzetí v Praze a Brně, podle výskytu majitelky.


Postup

Jako první si připravíme rostlinné mléko. Pro přípravu 1200 ml mléka zalijeme 120 g sušeného nápoje vroucí vodou a dobře rozmícháme. Mléko nalijeme do hluboké pánve, přisypeme 250 g opláchnuté rýže arborio a 3 lžíce vanilkového cukru. Vanilkovou chuť můžete ještě podořit přidáním jedné lžičky vanilkové esence, nebo vyškrábnutím semínek z jednoho lusku. Rýži přivedeme k varu, přiklopíme, stáhnemé plotýnku a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.

Během vaření občas zamícháme a pokud se zdá rýže moc suchá, přilijeme ještě mléko. Nejlepší je rýže čerstvě uvařanéá, když je hladká a smetanová. Rýži však můžete uvařit i do zásoby a dát si ji druhý den. Počítejte s tím, že v takovém případě rýže nasaje ještě další tekutinu, zhoustne a zesílí chuť rýže. Druhý den bude rýže připomínat spíše rýžový nákyp, což ale podle mě není zas tolik na škodu. :-)

Variace

Hotová mléčná rýže je dobrá sama o sobě a dá se jíst rovnou tak jak je, ale byla by to škoda. ;-) Nabízí se obrovské množství příchutí a kombinací. Já jsem vyzkoušela jen dvě, ale do některých se určitě ještě pustím.

Jahodová rýže: Hotovou rýži polijeme rozmačkanými jahodami s cukrem, nebo jadohovým džem. Já vřele doporučuji čerstvý džem podle Jamiho Olivera.

Teplé kaše k snídani


Studená s teplými jahodami jako dezert


Svačinka připravená do práce

Čokoládová rýže: Do misky teplé rýže v mícháme pár kostiček oblíbené čokolády (v nouzi postačí i granko).





Javorová rýže: Hotovou rýži posypeme rozinkami, oblíbenými ořechy a zalijeme javorovým sirupem.




Banánová rýže: Do misky teplé rýže vmícháme rozmačkaný banán
Arašídová rýže: Do misky teplé rýže vmícháme lžíci arašídového másla a posypeme arašídy
Kávová rýže: Část mléka během vaření nahradíme kávou, nebo v teplém mléce rozpustíme instatní kávu. Na závěr zdobíme kávovými zrny v čokoládě.
Kokosová rýže: Část mléka během vaření nahradíme kokosovým mlékem a k rýži přidáme kokos. Na závěr můžeme ozdobit nasucho opraženým kokosem.

Určitě Vás napadnou ještě mnohé další variace. ;-) Tak dobrou chuť a rýžové svačině ZDAR!


Nutriční hodnoty: 


Celá pánev:  6937 kJ,  Bílkoviny (g): 25, Tuky (g): 34, Sacharidy (g): 311
Jedna porce základní rýže: 1156 kJ, Bílkoviny (g): 4.2, Tuky (g): 5.7, Sacharidy (g): 51.8


1 komentář:

  1. Proč je Zajíc špatný? Používám ho v domnění, že kromě toho, že šetřím kravičky, tak že jím i něco zdravého.

    OdpovědětVymazat