sobota 6. července 2013

Zeleninová polévka na asijský způsob

bez laktózy ,veganské


Miluji husté polévky. Nemusí to být jen vydatné polévky zahuštěné jíškou nebo smetanou. V mém podání stojí lžíce i ve vývaru :-) Hodně zeleniny, hooooodně nudlí a k tomu pořádnou lžíci. Teď v létě nedám dopustit na rychlé zeleninové vývary z čerstvé zeleniny a protože mám od minula načaté rýžov nudle, rozhodla jsem se jí šmrncnout tentokrát asií. ;-)



 Suroviny:

(4 velké porce)

4 jarní mrkvičky
1 broklicový košťál + pár růžiček
půl kedlubny
2 řapíky celeru
1 cuketa
hrst hrachovývch lusků
1 kostka rýžových nudlí
1,5 zeleninový vývaru nebo vody
sojová omáčka
zázvor (čerstvý nebo sušený)
citronová šťáva





Postup: 

Všechnu zeleninu očistíme a rozdělíme "tvrdou zeleninu" (mrkev, celer, kedlubna, brokolicový košťál) a "měkou zeleninu" (cuketa, brokolicové růžičky, vyloupaný hrášek) . Tvrdou zeleninu nakrájíme na malé kousky, měkou zeleninu můžeme nakrájet na větší kusy. Tvrdou zeleninu dáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem (využila jsem vodu po napařování zeleniny) popřípadě dolejeme vodou, lehce osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Trvá to cca 20 - 30 minut. Nepřevařte ji!





Když je zelenina měká, přisypeme cuketu, brokolici a hrášek a vaříme asi 5 minut. Na závěr ohcutím sojovou omáčkou a strouhaným čerstvým, nebo sušeným zázvorem a citronovou šťávou podle vlastních preferencí. Polévku sundáme z plotýnky a vložíme rýžové nude. Když nudle změknou, pečlivě promícháme se zeleninou.




Pokud Vám tahle chuťová kombinace nešmakuju, můžete si dochutit polévku i jinak. Pokud máte nejradší klasiku, vařte zeleninu spolu se třemi lískty libečku a na závěr přidejte stroužek česneku a rozmixujte vajíčko, nebo v polévce uvařte domácí nudle. Pokud spolu s vodou piřidáte plechovku rajčat, okořeníte bazalkou a tymiánem a na závěr v ní uvaříte hrst těstovin, máte rázem polévku alá Minestrone


Polévka v této podobě je lehce pikantní použitým zázvorem (kdo může a miluje chilli, nechť si tam ještě doseká papričku). Velmi lehká a osvěžující. Je to zdravá rychlovka, která dobře chutná.











Nutriční hodnoty: 


Celý hrnec2011kJ, Bílkoviny (g): 19, Tuky (g): 0, Sacharidy (g): 97
Jedna velká miska: 503 kJ, Bílkoviny (g): 4,8 , Tuky (g): 0, Sacharidy (g): 24,3



Žádné komentáře:

Okomentovat