čtvrtek 22. srpna 2013

Bábovky a bábovičky

bez laktózy , vegetariánské


Nejjednodušší, nejrychlejší a nejlepší bábovka co znám. Nic nemusíte šlehat, odělovat, hníst. Jen smícháte pět surovin a máte úžasnou bábovku. Tenhle geniálně jednoduchý recept je z Kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové. Já jsem ho upravila pro bezmléčnou dietu a rozdělila do šesti minibábovek.




Suroviny: 

1,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
0,5 balíčku kypřícího prášku
4 vejce
200 ml mandlové smetany
citronová kůra z jednoho citronu



Postup:

Troubu předehřejeme na 180° C. Smísíme všechny suché suroviny (mouka, cukr, kypřící prášek). Přilijeme smetanu a přidáme vejce a kůru nastrouhanou z jednoho citronu. Vařečkou umícháme hladké těsto. Těsta je tak akorát na jednu velkou formu, nebo šest malých. Do těsta můžeme přidat dvě hrsti rozinek, oříšků, kokosu, čokolády, nebo cokoliv dle libosti. :-) Také můžeme část těsta obarvit kakaem a udělat si mramorovou bábovku. Formu vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto nalijeme do dormy a dáme trouby vyhřáté na 180° C. Pečeme cca 40 minut. U minibábovek stačí i méně. Hotovou bábovku/bábovky vyklopíme z formy a necháme vystydnout. Minibábovky v troubě vždy hodně nabydou, takže aby hezky stály na talíři, uřežu jim "prdelky" a ty pak chodím ujídat. ;-)
 





Formu na minibábovky naprosto zbožňuji. Při jednom ze svých stěhování mi ji darovala kamarádka Irena, která neodolala mému rafinovanému citovému vydírání ("No ta je úžasná!!!!") a zároveň ve stěhovavě-zbavovací náladě podlehla lákavé možnosti stěhovat o jeden předmět míň. :-) Musím říct, že forma u nás rozhodně nezahálí a je s ní velká legrace. Když si dám bábovku na dlaň, připadám si jako Gulliver v zemi Liliputů. A když si ji dám k snídani, můžu říct, že jsem snědla celou bábovku. Díky Irčo. ;-)

 











Nutriční hodnoty: 

1 porce (jedna bábovička): 1811 kJ  Bílkoviny (g):11.2, Tuky (g): 5.2, Sacharidy (g): 84.3



Žádné komentáře:

Okomentovat