neděle 4. srpna 2013

Pečený králík se špenátem a novým bramborem

 bez laktózy

Pokračování sobotního vaření, anebo dva obědy v jednom. ;-) Králičí a kuřecí maso upečené v jednom pekáčku ušetří práci a vylepší chuť obou  mas. Teď v létě je navíc fajn, když trouba běží jen jednou. Králík je moje snad nejoblíbenější maso. Už jsme tu měli králičí svíčkový a teď se představí pomalu pečený králík. Určitě to není poslední recpet a můžete se těšit ještě na Králíka na víně, Králíka na smetaně, Králka s horčicí a vůbec králíka stokrát jinak. ;-)



Suroviny

(dvě porce)

2 králčí stehna
sůl
pár lístků šalvěje
500 g mraženého špenátu
medvědí česnek, sušená pažitka, šalvej
1 vejce
cca 300 g brambor
lístek libečeku, kmín




Postup


Králíka vyndáme včas z lednice, aby nebyl ledový než ho dáme do trouby.  Troubu předehřejeme na 150° C. Porce králíka osolíme a pokladame lístky šalvěje. Dáme do pekáčku a podlijeme hrnkem vody. Já spolu s králíkem pekla i kuřecí stehna na sobotní oběd. Připravené maso přiklopíme druhým pekáčem, pokličkou nebo alobalem. Přikryté pečne hodinu na 150° C.

Po hodině maso zkontrolujeme. Bývá už krásně měkké.  Pokud by maso ještě bylo tuhé, přiklopíme a pečeme do změknutí. Na posledních 15 minut maso odklopíme a teplotu zvýšíme na 200 - 220° C. Pečeme, dokud nezezlátne kůžička. 

Maso vyndáme z pekáče.Výpek zahříváme a lžící poléváme boky pekáčku (vnitřní samozřejmě) abychom odvařili připečenou šťávu. Podle chuti výpek dochutíme solí, bylinkami a citronovou šťávou. Na závěr můžeme zahustit. Já opět použila na zahuštění rýžovou mouku.

K pečenému králíku jsme měli špenát a nové brambory. Špenát je vařený bez tuku jen ve vodě. Zmrzlý špenát (asi 500 g) vyklopíme do hrnce, podlijeme trochou vody a na mírném ohni přiklopené dusíme, dokud špenát nepovolí. Poté odklopíme, osolíme, přidáme muškátový oříšek a medvědí česnek a dusíme dále do změknutí. Na závěr vmícháme rozklvedlané vajíčko.

Nové brambory uvaříme, jak jsme zvyklí. Já je vařila s kmínem a trochou libečku.




Masíčko bylo krásně měké a moc dobré. Nové brambory nikdy neurazí a špenát milujeme. :-) K obědu jsme připjíli domácí džus ze švestek a blum s trochou tymiánu. ;-) Nedělní oběd, jak vyšitý. ;-)








Nutriční hodnoty 

Jedna porce (králičí stehno, 150 g brambor, 200 g špenátu):
1779 kJ, Bílkoviny (g): 41, Tuky (g): 13,9 Sacharidy (g): 31

Žádné komentáře:

Okomentovat