pátek 20. září 2013

Alsaský jablečný koláč

 bez laktózy , vegetariánské


Alsaský jablečný koláč se od ostatních jablečných koláču liší smetanovým krémem ve kterém se jablka pečou. Tradičně se korpus dělá z křehkého těsta, které je založené na spoustě másla. Já většinou máslo nahrazuji Alsanem, ale ten je velmi drahý a nemám ho doma pořád a navíc je křehké těsto dost tučné. Různé linecké koláče a quiche však miluji a proto jsem si vymyslela vlastní těsto ve kterém já máslo nahrazeno mnohem menším množstvím oleje a trochou vody. Krustá je krásně tenká, křupavá a překvapivě dobrá. :-) Při přípravě náplně jsem se inspirovala receptem na Jablečný koláč z oblíbeného blogu drobečky. Moje verze je samozřejmě bez lakózy a méně tučná. Pokud toužíte po poctivém máslovo-smetanovém origánálu, pečte rovnou podle drobečků. :-) 





Suroviny

Korpus:
175 g špaldové celozrnné mouk (jemně mletá)
špetka soli
lžíce cukru
60 g oleje
50 g studené vody

Náplň: 
200 g oblíbeného rostliného mléka (může být i z prášku)
2 vejce (vegani mohou míto vajec použít 1 vanilkový pudink, příště vyzkouším a dám vědět)
40 g cukru
lžička vanilkové esence 
600 g jablek
cukr na posypání


Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Prosátou mouku promícháme se solí a cukrem, popřípadě přidáme nějaké koření. Část mouky můžeme podle chuti nahradit mletýmy ořechy nebo semínky. K mouce vlejeme olej a studenou vodu. Mícháme vařečkou až se hmota začne spojovat a pak rukama vypracujeme měkké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš mokré zapracujeme ještě trochu mouky, pokud suché pokusíme se přidat trochu oleje. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.



Zatím co těsto odpočívá připravíme se jablka. Oloupaná a očištěná jablka nakrájíme na tenčí měsíčky (viz foto). Ve výsledku bychom měli mít 500 - 600 g oloupaných jablek.





Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem namočeným ve studené vodě. (Krásně změkne a jde snadno tvarovat.) Na pomoučené ploše vyválíme těsto na placku tenkou cca 7 mm a vyložíme jím koláčovou formu. Pozor, těsto je poměrně pevné a trochu se trhá, takže to vyžaduje trochu trpělivosti. Když nemám čas, tak vyválím jen dno ze dvou třetin těsta a ze zbytku udělám válečky ze kterých prsty ve formě vymačkám boky. Na připravené těsto rovnoměrně rozložíme jablka. Jablka pocukrujeme cca lžíci cukru, ale pokud máte kyselá jablka, klidně ještě přidejte, nezapomeňte však, že cukr bude i v krému.Takto připravený koláč dáme na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180°C.





Zatímco se koláč peče, připravíme si mléko na přelití jablek. V mléku rozmícháme cukr, vejce a vanilkovou esenci. Pokuste se odolat pokušení a nepřidávejte tentokrát k jablků skořici ani ořechy, aby mohla vyniknout chuť jablek. :-) Přepečný koláč vyndáme z trouby. Zalijeme přiraveným krém a vrátíme do trouby. Pečeme dalších 20 minut na 180°C, dokud náplň nezpevní a jablka nezezlátnou.Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnou.












Koláč je naprosto skvělí. Křupavá lehce nasládlá krusta chutná díky špaldové mouce po oříškách. Náplň která tvoří většinu koláče je úžasně šťavnatá a tak akorát sladko-kyselá.











Nutriční hodnoty: 

Celý koláč: 9027 kJ, Bílkoviny (g): 43, Tuky (g): 76, Sacharidy (g): 321
Jedna porce (1/8 koláče): 1128 kJ, Bílkoviny (g): 5.4, Tuky (g): 9.5, Sacharidy (g): 40.1
Jedna porce (1/12 koláče): 752 kJ, Bílkoviny (g): 3,6 Tuky (g): 6,3 Sacharidy (g): 27

Žádné komentáře:

Okomentovat