pátek 13. září 2013

Dušené vepřové se zeleninou na víně

bez laktózy

 

 Zamilovala jsem se do svého nového hrnce, který je ideální na pomlu dušená jídla v troubě. Od doby co ho mám, jsem studenou frontu a podzim vyhlížela ještě nedočkavěji. Mé přání se konečně splnilo a tak je na čase vytáhnout hrnec, zapnout troubu a udusit si nějaké poctivé, hřejivé jídlo. ;-) Nelekněte se dlouhého seznamu surovin a při volbě koření se řiďte svým instinktem a stavem spíže/truhlíku.




Suroviny: 

(4 porce)

Den 1:
cca 600 g vepřového plecka
1 malý celer
2 větší mrkve
2 cibule
lžíčka tymiánu
lžičky rozmarýnu
lžička saturejky
2 bobkové listy
6 kuliček jalovce
200 ml vína (nejlépe suché červené)
200 ml vody

Den 2:
500 ml vývaru (může být i z kostky)
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kmínu
2 stroužky česneku
2 lžičky marmelády (šípkové, brusinkové, nebo rybízové)


Postup:

První den si naložíme maso. Libovější kus vepřového plecka nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 x 2 cm a odřežeme přebytečný tuk. Očistíme veškerou zeleninu. Mrkev a celer nakrájíme na větší kousky a cibuly na hrubo na kostičky. Do většího litinového hrnce vhodného do trouby vložíme nakrájené maso a zaleninu. Zasypeme kořením a vlijeme 200 ml vína a dolejeme ještě dvoudeckou vody. Dobře promícháme, přiklopíme a necháme do druhého dne rozležet v lednici.




Druhý den vyndáme naložené maso z lednice a necháme při pokojové teplotě odstát alespoň hodinu. Troubu rozehřejeme na 250° C. Ohřejeme 500 ml vývaru (domácího nebo z kostky) a rozmícháme v něm koření a dva rozmačkané stroužky česneku. Vývar vlijeme k naloženému masu a zelenině. Dobře rozmícháme, přiklopíme a dusíme v troubě 1,5 - 2 hodiny.





Po hodině maso zkontrolujemejeme. Maso už by mělo začít měknout. Pokud je to potřeba podlijeme trochou vody a cca na další hodinu vrátíme do trouby.



Po dvou hodinách už jsou maso a zelenina měkké. Maso dolijeme vodou do požadovaného množství a na sporáku přivedeme k varu. Zvolna vaříme a podle chuti dochutím solí, citronem a marmeládou (Já měla šípkovou). Na závěr zahustíme trochou rýžové mouky. Povaříme a servírujeme s knedlíkem, pečivem nebo rýží.





My jsme si k masu dali celozrné knedlíky podle Jany Florentýny Zatloukalové, které se k omáčce skvěle hodí. Maso bylo krásně měkké, zelenina se rozplývala na jazyku a omáčka byla naprosto geniální.Prostě poctivý nedělní oběd, který určitě zopakujeme i s jiným masem (hovězí, jehněčí, králík).





Oběd byl takovou malou oslavnou nastávajícího podzimu, protože k dušenému masu jsme popíjeli dýňový džus. Jako zákusek jsme si dali jablečný koláč a na stole nám trůnily astry. :-)





Nutriční hodnoty: 

Celý kotlík (cca 4 porce): 6310 kJ, Bílkoviny (g): 122, Tuky (g): 81, Sacharidy (g): 74 
 


Energetická hodnota na 1 porci:  
Omáčka (cca 1/4 hrnce): 1578 kJ Bílkoviny (g): 30.5 Tuky (g): 20.3, Sacharidy (g): 18.5
Knedlíky (3 ks): 593 kJ Bílkoviny (g): 4,8, Tuky (g): 3, Sacharidy (g): 22,8

PORCE CELKEM: 2171 kJ, Bílkoviny (g): 35,3 Tuky (g): 4  Sacharidy (g): 38,8


Žádné komentáře:

Okomentovat