čtvrtek 17. října 2013

Pečený kapr a vídeňský bramborový salát

bez laktózy
 
Minulý víkend jsem měla takovou Vánoční generálku.:-) Já vím, že je ještě spousta času, ale nějak se mi sešel kapr s bramborovým salátem a datlové pečivo v jednom víkendu. Pečivo vychází z recpetu Hanky Zemanové, ale změnila jsem tam spoustu věcí a až je budu péct na Vánoce, vynechám ještě ty datle. O tom však až někdy v prosinci. ;-) O kapra se s vámi podělím už dnes. Byla by škoda jíst ryby jen na Vánoce a tenhle bramborový salát podle pana Cuketky by byl zločin párkrát ročně nezopakovat. Postup na salát je na poprvé trochu komplikovanější, ale nebojte se toho. Na podruhé už je příprava snadná. Jakmile jednou ochutnáte, už se Vám ani nebude chtít patlat s těžkým majolkovým salátem.




Suroviny: 

2 porce kapra
sůl
kmín
papriku

Na salát:

600 g brambor
200 ml teplého vývaru
2-3 lžíce citronové šťávy
6-8 lžic chuťově neutrálního oleje
pažitka
sůl


Postup:


Začneme bramborovým salátem. Omyté brambory i se slupkou zalijeme v hrnci studenou vodou a začneme vařit. Vaříme do měka. Trvá to cca 20 minut od začátku varu, podle velikosti brambor. Průběžně kontrolujeme. Brambory musí zůstat pevné, ale ne syrové. Zatím si ohřejeme 200 ml vývaru. Pan Cuketka uvádí hovězí, ale já jsem salát dělala už i z vepřového a kuřecího. Nepochybuji, že půjde i ze zeleninového.

Uvařené brambory ještě horké rychle oloupeme a nakrájíme na větší čtverčky. Do mísy k bramborám přilijeme 2 lžíce citronové šťávy a 6 lžic oleje. Začínáme na dolní hranici, vždycky můžeme později přidat... K bramborám pomalu přiléváme horký vývar, nejprve radši jen polovinu. Dobře promícháme vařečkou, nebo rukama. Brambory začínají poušťět škrob, vývar kolem brambor se zahušťuje a vzniká hustá, vláčná omáčka. Pokud se všechna tekutina vsákne a zahustí, můžeme přidat další část vývaru, dokud nejsme spokojení s výslednou konzistencí.

Vývar je potřeba přidávat postupně, protože každé brambory mají jiný obsah škrobu a někdy je vývaru potřeba míň. Nyní začneme salát dochucovat. Přidáme nakrájenou pažitku. Osolíme a případně dokyselíme citronem, nebo domastíme olejem. Výsledný salát je hodně mokrý a velmi chutný. I bez majonézy, nebo jogurtu je krásně "mazlavý" a skvěle ochcucený vývarem, citronem a pažitkou. Salát dáme chladit.

Zatímco se salát chladí, připravíme si kapra. Troubu zapneme na 180° C. Porce kapra ze všech stran osolíme a porášíme sladkou mletou paprikou a kmínem.Dno pekáčku vytřeme trochou oleje a kapra dáme kůží dolů do pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 20 - 30 minut, podle velikosti kapra.

Servírujeme společně s vychlazeným bramborvým salátem. My jsme doplnili ještě salát z pečené červené řepy. 













1 porce kapra (150 g): 795 kJ, Bílkoviny (g): 27 , Tuky (g): 2,5 , Sacharidy (g): 0
1 porce salátu:  1107 kJ, Bílkoviny (g): 3.5, Tuky (g): 15.3, Sacharidy (g): 29.3
CELKEM: 1902 kJ, Bílkoviny (g): 30.5, Tuky (g): 18,8 Sacharidy (g): 29.3






Žádné komentáře:

Okomentovat