čtvrtek 7. listopadu 2013

Jablečný koláč s drobenkou

 bez laktózy , veganské


Jabka! Dostali jsme zásobu výborných domácích jablíček, takže se můžete těšit na pár jablečných receptů.  Alsaský jablečný koláč, který jsem sem dávala minule je spíš takový kavárenský, nedělní zákusek. Oproti tomu tenhle kousek voní domovem a venkovem. Nejlepší je ještě čerstvý, když je drobenka krásně křupavá. Inspirací mi byl recept z kuchařky Koláče, ale těsto i drobenka jsou úplně jiné. ;-)



Suroviny: 

Korpus:
175 g špaldové celozrnné mouky (jemně mletá)
špetka soli
lžíce cukru
60 g oleje
60 g studené vody
1 lžíce karobu
2 lžičky perníkového koření

Náplň: 
600 g jablek
25 g cukru
šťáva z jednoho citronu
1 lžička skořice

Drobenka
50 g hrubé špaldové mouky
50 g hnědého cukru
40 g rostliného tuku (u mě opět Alsan)
1 lžička skořice


 Postup: 

Troubu předehřejeme na 180°C. Prosátou mouku promícháme se solí a cukrem, karobem a kořením. K mouce vlejeme olej a vodu. Mícháme vařečkou až se hmota začne spojovat a pak rukama vypracujeme měkké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš mokré, zapracujeme ještě trochu mouky. Pokud suché pokusíme se přidat trochu oleje. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

Zatímco těsto odpočívá připravíme si jablka a drobenku. Oloupaná a očištěná jablka nakrájíme na kousky. Ve výsledku bychom měli mít 500 - 600 g oloupaných jablek. Jablka promícháme se šťávou z jednoho citronu, aby jablka nezhnědla. V jiném talíři/míse si připravíme drobenku. Mouku, cukr, koření a Alsan prohněteme do požadované konzistence.





Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem namočeným ve studené vodě. (Krásně změkne a jde snadno tvarovat.) Na pomoučené ploše vyválíme těsto na placku tenkou cca 7 mm a vyložíme jím koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 10 minut.




Předpečený korpus vyložíme jablky, pocukrujeme a poskořicujeme. Na vrch koláče rozložíme drobenku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 - 40 minut.





Hotový koláč servírujeme s dobrou kávou, domácí zmrzlinou, nebo jen tak. ;-)










Žádné komentáře:

Okomentovat