pátek 13. prosince 2013

Dýňovo-čokoládový koláč

  bez laktózy , vegetariánské

Dýňový koláč mi chutná sám o sobě. Peču ho podle receptu na blogu drobečky, ale s vlastním těstem. Tentokrát jsem se rozhodla ho ještě  trochu vylepšit a tak jsem přidala nejmilovanější surovinu  - čokoládu. :-)



Suroviny:

Korpus:
125 g špaldové celozrnné mouky (jemně mletá)
50 g sušeného ovesného mléka OVES MILK
špetka soli
lžíce cukru
60 g oleje
50 g studené vody

Náplň
300 g dýňového pyré (cca 1 střední dýně hokaido, upečená a rozmixovaná)
100 g čokolády
50 g cukru
3 vejce
100 g mandlové smetany
1 lžička perníkového koření (směs skořice, zázvor, hřebíček)



Postup: 

Troubu předehřejeme na 180°C. Prosátou mouku promícháme se solí, cukrem a sušeným mlékem OVES MILK. K mouce vlijeme olej a vodu. Mícháme vařečkou, až se hmota začne spojovat a pak rukama vypracujeme měkké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš mokré, zapracujeme ještě trochu mouky, pokud suché přídáme olej. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

Dýňové pyré je lepší vyrobit si předem. Na uvedené množství by měla stačit jedna středně velká dýně hokaido, kterou nemusíme loupat. Vydlabanou dýni nakrájíme na měsíčky a v troubě vyhřáté na 190° C upečeme do měka. Trvá to cca 30 minut. Upečenou dýni rozmixujeme a v případě potřeby trochu naředíme vodou. K dýňovému pyré přilejeme 100 g rozehřáté čokolády. Přidáme cukr, vejce, mandlovou smetanu, koření a dobře promícháme.

Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem namočeným ve studené vodě. (Krásně změkne a jde snadno tvarovat). Na pomoučené ploše vyválíme těsto na placku tenkou cca 5-7 mm a vyložíme jím koláčovou formu.  Na těsto nalijeme připravenou náplň a pečeme v troubě předehřáté na 180° C 45 - 50 minut, dokud není okraj zlatavý a náplň nezpevní. V koláči se snoubí chuť dýně, koření a čokolády. Je tak akorát sladký a nejlépe chutná vychlazený. Můžete-li si to dovolit, servírujte ho s pořádnou lžíci zakysané smetany. :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat