čtvrtek 19. prosince 2013

Hráškový krém

bez laktózy, veganské


Výborný hráškový krém nalehko. V polévce není smetana ani jíška a přesto je krásně krémová a hustá. Pokud potřebujete po celodenním ujídání pečení cukroví něco slaného a lehkého k večeři, je tahle polévka ideální volba. Příjemně zasytí a povzbudí. Rozhodně stojí za to si ji uvařit už kvůli té barvě. ;-)


Suroviny: 

půl pórku (bílá část)
1 větší brambora
300 g mraženého hrášku
1 stroužek česneku
1 litr vývaru, nebo voda a kostka zeleninového bujónu
sušený libeček
citrónová šťáva

1 houska
půl lžíce oleje


Postup:

Pórek dobře omyjeme a nakrájíme. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Společně osmahene na lžíci oleje do skolovata. Ke konci přidáme jeden rozmačkaný stroužek česneku. Zalijeme vývarem nebo vroucí vodou askostkou bujónu. Přidáme sušený libeček a připadně podle chuti dosolím.Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.


K uvařené zelenině přisypeme přímo z mrazáku mražený hrášek. Promícháme, sundáme z plotýnky a okamžitě rozmixujeme do hladka. Díky tomu zůstane polévka krásně svěže zelené. Vrátíme na plotýnku, přivedeme k varu a hned servírujeme. Podle chuti přidáme sůl a trochu citronové šťávy.

Polévka jé výborná jen tak, ale opražená houstička jí přivede k dokonalosti. Já praženou houstičku připravuju v mikrovlnce. K nakrájené housce přiliju do misky lžičku oleje a dobře promícháme. Minutu a půl nepřiklopenou housku pražím v mikrovlnce. Každou půl minutu mikrovlnku zastavím a promíchám, aby se nepřipálila. Pokud se Vám připrava housky v mikrovlnce nezdá, použijte klasicky pánvičku. ;-) 










1 komentář:

  1. určitě vyzkouším, vypadá výborně! :) krémové polévky já nejradši, hlavně špenátovou, ale na svůj blog jsem recept teda ještě nedala.. každopádně tato se zdá skvělá! :)

    OdpovědětVymazat