středa 11. prosince 2013

Špenátové lasagne

bez laktózy, vegetariánské


Mám vážně moooc ráda lasagne, ale musím přiznat, že doma dělám stále stejné dvě varianty: lasagne se šunkou nebo s boloňskou omáčkou. Rozhodla jsem se proto, že musím vyzkoušet i další varianty a přidat bezmasé recepty. Protože lednice byla takřka prázdná, zachránil mě mražený špenát a vznikly špenátové lasagne. :-) Chuťově jsou naprosto výborné a k tomu krásně nadýchané a měké. Prostě jedno velké, zelené MŇAM!




Suroviny: 

(jeden pekáček, 4 porce)

700 g mraženého špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
žampiony
9 plátků instantních lasagní
2 vejce (vegani vynechají)
tymián



Postup: 


Nejprve si připravíme dušený špenát. Na oleji necháme zesklovatět jednu cibuli nakrájenou na jemno. Přidáme mražený špenát, podlijeme trochou vody a pod pánvičkou dusíme, dokud špenát nerozmrzne a nezměkne. Přidáme jednu kostku zeleninového bujónu, nebo sůl a pozvolna vaříme. Nakonec můžeme zahustit trochou rýžové mouky, nebo zjemnit ovesnou, či kravskou smetanou. Mezitím si na oleji orestujeme žampiony se špetkou tymiánu.


Zapneme troubu na 200°C. Do pekáčku navrstvíme lasagne. Na dno dáme trochu špenátu, poté první vrstvu lasagní. Na ně opět rozprostřeme špenát a žampiony a přidáme druhou vrstvu lasagní.  Opakuje, dokud máme špenát a lasagne. Navrchu bude špenát. Do mého pekáčku 20 x 25 cm to vyšlo akorát na tři vrsty lasagní zakončené špenátem. Protože mi na vrch lasagní zbylo málo špenátu, přidala jsem ještě dvě vajíčka rozmíchaná se špetkou soli. Pokud o vajíčka nestojíte, připravte si více špenátu.






Připravené lasagne dobře zakryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200° C 45 minut. Na posledních 15 minut alobal sundáme a necháme zhnědnout.





Lasagne jsme si moc užili. Na kečup nakonec vůbec nedošlo, protože jídlo bylo krásně šťavnaté a prostě skvělé.






Žádné komentáře:

Okomentovat