pondělí 27. ledna 2014

Jablečný Sachr dort

 bez laktózy,vegetariánské

Tenhle kakaový piškot s jablky je výborný sám o sobě, ale v podobě Sachr dortu je prostě neodolatelný. :-) Recept rodinou proběhl jako lavina. Já ho mám od své švagrové, která ho získala od naší společné tchýně. Nyní je na řadě moje maminka a také vy. ;-) Díky jablkům v těstě je dort krásně šťavnatý a tradiční kombinace kakaového korpusu, marmelády a čokolády je k nezaplacení. Nedělní dezert, jak má být.





Suroviny: 

200 g cukru,
20 g kakaa
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1/2 prášku do pečiva

250 g strouhaných jablek (asi 3 střední jablka)
100 g krupičky

Na dokončení

100 g čokolády
půl skleničky višňové nebo meruňkové marmelády 
ořechy na ozdobu




Postup: 

Troubu zapneme na 170°C. Bílky vyšleháme do tuha a očištěná a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. V míse utřeme žloutky s cukrem a kakaem. Výsledná hmota je velmi hustá, ale nelekejte se toho, bílky těsto "naředí". Přidáme krupičku s práškem do pečiva a sníh ze čtyř bílků. Na závěr vmícháme nastrouhaná jablka. Těsto přemístíme do dortové formy vymazané olejem a vysypané hrubou moukou, nebo vyložené pečícím papírem. V troubě vyhřáté na 170°C pečeme cca 40 minut.










Hotový korpus necháme dobře vychladnout. Rozkrojíme napůl a bohatě potřeme višňovou nebo meruňkovou marmeládou. Příklopíme a navrchu rozetřeme rozehřátou čokoládu. Na závěr můžeme ozdobit ořechy. Necháme alespoň dvě hodiny v lednici odležet. 






Servírujeme s kopcem šlehačky, ale výborný je i jen tak. 









1 komentář: