čtvrtek 6. února 2014

Jahodový dort s překvapením

   bez laktózy,vegatariánské

Jak už to u těch nejlepších věcí bývá, i tenhle dort je dílem náhody. Mandle mi zbyly po výrobě domácího mandlového mléka. Cizrnové nutelly jsem vyrobila víc, než stihneme sníst a na jahody jsem dostala strašnou chuť, když jsem na ně narazila v mrazáku. Na první pohled vypadá dortík růžově, krémově, sladce. Až po zakrojení najdete vrstvu temné čokolády, vyrobené z překvapivých surovin. :-) Dort  bez máslového krému, spousty tuku a s minimem mouky je lehký jako pírko a rozplývá se jako sen. 



Suroviny: 

Korpus:

150 g rostliného oleje
180 g krupicového cukru
4 vejce
270 g mletých mandlí
125 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku

Jahodový krém: 

300 g kokosové šlehačky
200 g jahodového pyré (jahody rozmixované s cukrem)
5 g agaru

Domácí cizrnová nutella + 1 banán

 

Postup:

Nejprve si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 160°C. Metlou vyšleháme olej s cukrem. Postupně zašleháme vejce, vždy až když je předchozí zcela zapracované. Na závěr přisypeme mleté mandle a prosejeme mouku s kypřícím práškem. Dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou, rovnoměrně rozetřeme těsto a v troubě vyhřáté na 160°C pečeme ai 1 hodinu. 





Upečený korpus necháme dobře vychladit. Poté rokrojíme napůl, potřeme domácí nutellou a poklademe pokrájeným banánem. Přiklopíme a lehce přitlačíme.




Dobře vychlazenou šlehačku vyšelháme do tuha. Rozmixované jahody s cukrem zahříváme na mírném plameni. Když směs začne být teplá, přisypeme 5 g agaru v prášku a dobře rozmícháme. Přivedeme k varu a povaříme 3-4 minuty. Necháme zchladnout a přimícháme ke šlehačce. 






Na dort vrátíme obruč. Jahodovou směs na dort lijeme pomalu a postupně, aby nám příliš nezatekla do mezery mezi korpusem a obručí. Pokud chcete mít jistotu, že Vám nic neproteče, vyrobte si těsnou obruč na míru z potravinového papíru. Přemístíme do lednice a necháme vychladnout do druhého dne.






Dort je opravdu naprosto výtečný. Na vrchu je svěží jahodový krém, lehký jako peříčko. Pod ním křupavý mandlový korpus a pak pak vrstva hutné čokoládové pomazánky a banánu. Díky dortu jsem si konečně vyzkoušela práci s agarem a musím říct, že velká spokojenost. :-) Udělala jsem si takovou předčasnou generálku na letní, lehké dorty a už se moc těším na další varianty.


















Žádné komentáře:

Okomentovat