neděle 23. března 2014

Křenová pomazánka z kešu ořechů

 bez laktózy, bez laktózy, veganské

Po vyřazení mléčných výrobků byl pro mě největší problém, co na chleba? S koláči i omáčkami jsem si nějak poradila díky rostliným mlékům a smetanám, ale jak nahradit Lučinu, Cottage, sýr? Nějakou dobu jsem na chlebu střídala jen marmelády a šunku. Po roce stravování bez mléčných výrobků se můj repertoár pomazánek značně rozšířil. O ty osvědčené se postupně podělím tady na blogu. Kromě luštěninových pomazánek skvěle poslouží kešu ořechy. Namočené a rozmixované jsou úžasnou vstupní surovinou s obrovským potenciálem. Dají se použít na slano do pomazánek a "sýrových" omáček, nebo na sladko jako základ "cheescaků".  Moc dobré kešu ořechy kupuji v Bille. Dvouset gramové balení stojí kolem sedmdesáti korun. Může se to zdát hodně, ale upřímně ony ty Lučiny, Tartare, Macarpone a Philadelphie taky nejsou zadarmo. ;-)


Suroviny

(1 mistička, asi 12 chlebíčku)

půl hrnku kešu ořechů
voda
sůl
citronová šťáva
sušená pažitka
křen


Postup


Kešu ořechy zalijeme vroucí vodou a necháme alespoň 2 hodiny odstát. Vodu slijeme a ořechy rozmixujeme v mixéru do hladka. Pokud je směs moc hustá, přidáme trochu čerstvé vody. Postupně podle chutí přidáváme sůl, citronovou šťávu a sušenou pažitku, která pomazánce dodá hezky kořeněnou, lehce cibulovou chuť. Do hotového základu vmícháme jemně nastrouhaný křen. Mažeme na chleba a podáváme s pažitkou nebo kvalitní šunkou. :-)




 


Přirozená sladkost kešu ořechů se nádherně doplňuje s křenem a citronovou šťávou. Z uvedeného množství namažete asi 12 klasických chlebíčků a pochutnají si na ní i zapřísáhlí tradicionalisté.




 









Žádné komentáře:

Okomentovat