pátek 15. srpna 2014

Cuketovo-lilkové lasagne

  bez laktózy, veganské


Tohle jídlo je nevděčná modelka. Oproti různým dezertům a barevným salátům je náročné nafotit zeleno-hnědé těstoviny nějak poživatelně. Věřte však, že co chybí těmhle lasagním na vzhledu, hravě doženou chutí. A hlavně v cuketové sezóně není receptů nikdy dost.


Suroviny

1 lilek
1 velká, nebo 3 malé cukety
5-6 žampiónů (nejsou nutné, ale se žampiony je všechno lepší)
2 cibule
2 stroužky česneku
1 ovesná smetana
kostka zeleninového bujónu nebo dvě lžičky soli
9 plátků lasagní



 


Postup


Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek na kostky. Na pánvi rozpálíme olej a opékáme cibuli s lilkem dokud nezačnou zlátnout. Přidáme cuketu, žampiony a česnek. Zalijeme ovesnou smetanou a přidáme bujón nebo sůl. Společně provaříme, dokud cuketa nezačne měknout a chutě se krásně spojí. Hotovou omáčku necháme chvíli vychladnout.






Zapneme troubu na 200°C a začneme vrstvit lasagne. Na dno dáme trochu cuketové omáčky, poté první vrstvu lasagní. Na ně opět rozprostřeme omáčku a zakryjeme druhou vrstvou lasagní.  Opakuje, dokud máme omáčku a lasagne. Navrchu bude omáčka. Do mého pekáčku 20 x 25 cm to vyšlo akorát na tři vrstvy lasagní zakončené omáčkou. Na vrch můžete přidat dvě rozmíchaná vajíčka. (Vegani samozřejmě vynechají.)




Připravené lasagne dobře zakryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200° C 45 minut. Na posledních 15 minut alobal sundáme a necháme zhnědnout.




 Lasagne byly hodně šťavnaté a krémové, přesně jak je máme rádi.













Žádné komentáře:

Okomentovat